Kosmetisk tatuering

Kosmetisk Tatuering

Kosmetisk tatuering är injektion av färgämne (pigment) till ett djup av 0.3-0,8 mm in i dermis hudlager. Detta görs för att få fylligare bryn, elegant eyeliner eller bara lite mer färg på läpparna. Skillnaden mellan en vanlig kroppstatuering och Kosmetisk är främst att man går djupare in i huden, i hypodermis medan kosmetisk håller vi oss till dermis. 

Kroppstauering använder man sig även av taueringsfärg medan kosmetisk använder man pigment som innehåller minde metaler och mindre risk för allergi. 


Kosmetisk tatuering har gjorts världen över i desenier men förut så fanns det inte så många tekniker och bra pigment vilket gjorde till att det blev väldigt skarpt och tydlig. Det förekom även missfärgning av pigment och då blev brynen till exempel  oranga eller lila med tiden. Detta kan även förekomma idag med dåliga och ostabila pigment men med hjälp av nya teknologier och forskningar har det kommit bättre maskiner, nålar och pigment och med rätt metod kan man nå ett väldigt bra resultat utan misfärningar. Vi håller utbildningar och utför kosmetisk taturing på ögonbryn, ögonen, och läppar i vår salong i uppsala. Vår lokal är godkänd av miljö och hälsa och våra pigment är registrerade på läkermedelsverket.


Hur länge PMU varar beror på lite olika faktorer:

  • Hud typ - oljig sitter sämre medan torr hy sitter längst
  • Pigment färg -  desto ljusare färg varar det mindere
  • Ålder - ju äldre, desto längre sitter pigmentet kvar i huden
  • Immunitet - desto starkare imunförsvar, desto snabbare så släpper pigmentet
  • Exponering för UV ljus - sol och solarium bryter ner pigmenter och gör att det bleks

VAD ÄR  SKUGGNING?Skuggning är en metod som kan göras både manuell (microblading) och med maskin som vi använder oss av. Skuggning görs genom att slå mer eller mindre slag med nålen på huden för att pigmentera mer eller mindre på ett ställe. Skuggning är allmänt mycket snällare mot huden än microblading och därför rekomenderas även denna metod för eyliner och läppar då ögon och läppar är mycket känsliga områden. Vi använde oss endast av maskin när vi gör eyeliner och läppar. 

Innan  din  behandling påbörjas  kommer vi rita fram formen  efter dina egna bryn och efter din godkännande påbörjas  själva behandlingen.

Korrigering görs en månad efter behandlingen, eftersom en del av färgen försvinner efter läkningen. Färgen är extremt mörk under de första 5 till 7 dagarna. 7 dagar senare förlorar den 40 till 50% av dess intensitet. Om du tycker att färgen är för mörk, försök inte ta bort det själv på något sätt. Vänta tålmodigt 7 dagar för att färgen ska blekna på egen hand.

I genomsnitt förväntas tiden för en uppfräschning  mellan 1-3  år.


SKÖTSELRÅD:

Bästa läkta resultaten får du med hjälp av "gör ingenting" - läknings metod. Du tvättar endast en gång ett par timmar efter behandlingen. Beroende på hyr mycket lyfta man fr kanske man behöver rengöra 2-3 gånger därefter inte blöta alls. Detta innebär att hålla dina ögonbrynen torra från vattenkontakt under de första tre dagarna, inte applicera någon kosmetik på din tatuering förrän de är helt läkt (7 dagar), hålla området rent och låta det andas, och endast applicera Bepanthen OM det behövs.


Eyeliner tatuering
Powder brows
Läpp tatuering
Fransmarkering

VAD ÄR  FEATHER BROWS?


Feather brows, 3D bryn, eller hårstråmetoden är en ögonbryns tatuering där man ritar varje strå med hjälp av en tatueringsmakin. Denna teknik är väldig lik microblading men istället för att skära huden som man gör i microblading använder vi tatuering maskin och ritar strå. denna teknik är mycket skonsamere är microblading. 

Innan  din  behandling påbörjas  kommer vi rita fram formen  efter dina egna bryn och efter din godkännande påbörjas  själva behandlingen.


Korrigering görs 6-12 veckor efter behandlingen, eftersom mellan 10 till 40% av dragna stråna försvinner efter den första behandlingen. Färgen är extremt mörk under de första 5 till 7 dagarna. 7 dagar senare förlorar den 40 till 50% av dess intensitet. Om du tycker att färgen är för mörk, försök inte ta bort det själv på något sätt. Vänta tålmodigt 7 dagar för att färgen ska blekna på egen hand efter läkning av huden.

I genomsnitt förväntas tiden för en uppfräschning  mellan 10 och 12 månader. Med oljig hud är det upp till 6 månader.


Läkningen av yttersta hudlagerna är klar ungifär efter 14 dagar och efter börjar läkningen från under huden, därför bör man vänta minst 6 veckor innan man gör ett återbesök. 


SKÖTSELRÅD:

Bästa läkta resultaten får du med hjälp av "gör ingenting" - läknings metod. Du tvättar endast en gång ett par timmar efter behandlingen. Beroende på hyr mycket lyfta man får kanske man behöver rengöra 2-3 gånger därefter inte blöta alls. Detta innebär att hålla dina ögonbrynen torra från vattenkontakt under de första tre dagarna, inte applicera någon kosmetik på din tatuering förrän de är helt läkt (7 dagar), hålla området rent och låta det andas, och undvika sol, bastu och basänger


 

VANLIGA FRÅGOR


Gör det ont?

Alla känner olika, många har hög smärttålighet och vissa låg. Vi använder bedövning men det är ändå inte helt smärtfri. För många  känns det som om man plockar ögonbrynen


Kan alla göra kosmetisk tatuering?

Nej. Har du allvarliga sjukdomar (kolla med din läkare), HIV, hepatid B, hud infektioner, svag immunförsvar, psoriaris, herpes, (tauerings området), keloid ärrbildning, gravid, eller  ammande får du inte göra behandlingen. Kontakta oss om du är osäker.


Hur lång tid tar det?

Själva behanflingen tar mellan 1-2 h dock förbredelser så som rengöring, ritning och tid med bedövning ungefär 1 h. så ungefär 3 h.


Ser man skillnaden direkt?

Ja, tatueringen är 30-50% mörkare i början och kommer blekna en hel del tills den har läkt klar. 


Hur länge håller det?

Beroende på vilken metod och de olika faktorer som bland annat olig eller torr hy kan det variera. Har du olig hy och mycket porer rekomenderas endast skuggning / powderbrows. har du däremot torr och slät hy kan du göra nästan alla tekniker beroende på hur dina egna strå ser ut då kan tatueringen sitta upp till 2-3 år


Jag har en gammal tatuering som är röd/orange, kan jag tatuera över det?

IBLAND. Tatueringen måste knappt synas för att det ska gå att tauera över. Annars kan vi hjälpa dig att ta bort med laser som kan ta 1-5 behandlingar beroende på hur mörkt tatueringen är. Kolla dock med oss först. Boka en konsultation eller skicka klara tydliga bilder i bra ljus för att att vi ska se hur mörka de är. Tänk också på att om du vill ändra form att din gamla tatuering måste vara inom ramen av den nya annars måst du ta bort gamla tatueringen. Obs! om du vill gära laser sätt igång i god tid.  Mellan varje laser tatueringsborttagnings behandling måstte det gå 4-8 veckor och minst 8 veckor innan du kan tatuera om. 


Hur ska man välja sin kosmetisk tatuerare?

Jag personlingen som själv både har gjort kosmetisk tatuering och utför behandlingen tycker alltid att man ska titta på bilder och inte utgå efter att någon säger " Tatuerare X är grymm på det de gör". Det är bra om du känner till någon som har gjort behandlingen och kan berätta för dig om sin erfarenhet men det är också viktig att inte bara titta på nygjorda bilder utan även läkta bilder. Kolla även så att bilderna är tagna under bra ljus och inte suddiga. Än idag är svår för mig och lägga upp läkta bilder då jag inte träffar mina kunder efter deras sista besök men jag försöker lägga upp mellan deras besök hos mig. Gör din research boka konsultation hos många och gå prata med de om olika metoder och vad som passar dig bäst. PS. Går du till någon som gör endast microblading kommer de rekomendera dig microblading och går du till någon som jobbar endast med maskin kommer de rekomendera dig maskin tatuering. Om du däremot går till någon som gör flera metoder kommer de rekomendera dig den metod de som är bäst för din hudtyp - Tarane 


Hur ska jag förbreda mig inför besöket? 


Först ska du kolla om du är en  lämplig kandidat för denna behandling, du ska inte göra behandlingen om du är :
¤ Sjuk ( förkylning, influensa mm)
¤ Gravid eller amma
¤ Hjärtsjukdomar, okontrollerad högt blodtryck, generellt dåligt hälsa
¤ Diabetiker (kräver godkännande från läkare)
¤ Behandlas med blodförtunnande medicinen
¤ Ha Rosacea, Psoriasis, utslag eller eksem på behandlingsområdet
¤ Ha någon blodsmittande sjukdom , blödarsjuka
¤Tidigare bakgrund av Keloids eller Hypertropiskt ärrbildning
¤ Cancer under behandling
¤ Nedsatt immunförsvar

¤ Tvätta håret innan behandlingen så at du inte ska behöva blöta ansiktet


Om du inte har något av ovanstånde och vill boka tid kan du TÄNKA på :

¤Att du inte ska göra botox eller fillers 30 dagar för och efter på behandlingsområdet. (det går bra att göra fillers i läpparna och tatuera brynen)

¤Inte sola intensiv och  äta omega3 en vecka innan

¤Kolla så att du inte har eksem på huden där du ska tatuera dig, ögon Vagel (vid eyeliner tatuering)  eller munsår (vid läpptatuering) 24 timmar innan. (debitering efter 24 h)

¤Om du ska tatuera läpparna och har haft munsår tidigare måste du börja äta munsår tabletter (ej salva) dagen innan upp till 3-4 dagar. Munsårtabletter är receptbelagda och därför måste ni få de av er läkare innan besöket.

¤Samma dag du ska tatuera dig måste du undvika koffein innan besöket, alltså ingen kaffe, te, eller energidrink.

¤Ta med dig små hörlurar om du vill lyssna på musik under behandlingen och glöm inte keps om det är soligt ute.